Kauçuk aslında bir ağaç adıdır. Bu ağacın kendisinden ve özsuyu olan lateksinden elde edilen maddeler endüstride kullanım sahası bulmuştur. Başka bir tanımla kauçuk veya genel olarak elastomerler, az miktarda plastik akışkanlık gösteren ve bir kuvvet uygulandığında şekil değiştiren, uygulanan kuvvet kaldırıldığında da neredeyse tamamen eski şekline dönebilen, esnek polimerlerdir.
Kauçuk yüksek elastikiyeti sayesinde birçok kullanım alanına sahiptir. Eriyen maddeden elde edilen yağ daha sonraki işlemlerde çözücü olarak kullanılır. Halk arasında yaygın ismi saf lastik olan kauçuktan elde edilen lastiklerin tamamına yakını saf özelliktedir.
Kauçuk ısıtılınca yumuşar. 180 derecede yapışkan hale gelir ve 220 derecede ise erir. Daha sonra damıtılma işlemiyle birlikte kauçuk yağı elde edilir ve bu yağ kauçuğun çözücüsü olarak kullanılır. Bunların yanı sıra kauçuk elektrik akımı için iletken değildir ve bundan dolayı yalıtma-izolasyon gibi alanlarda yaygın olarak kullanılabilir. Kauçuğun bir diğer önemli özelliği ise plastik hale geçebilmesidir.
Kauçuğun havadan oksijen alması kauçuğun eskimesine yol açar. Kauçuğun başlangıç olarak yüzeyi yapışkan olur, sonra sertleşmeye ve çatlamaya başlar. Alev ve ketonlar kauçuğa etki etmezler.
Her yıl yaklaşık 4 milyon ton doğal kauçuk ve 7 milyon ton sentetik kauçuk, dünya genelindeki günlük temellerde kullandığımız 50.000’den fazla farklı ürün elde etmek için üretiliyor. Bisiklet, otomobil, kamyon, uçak, traktör ve hafriyat makinelerinde kullanılıyor.
Bunların dışında su geçirmez giyecekler, ayakkabı, eldiven, sıhhi eşyalar, döşeme malzemesi ve oyuncak gibi birçok malzemenin üretiminde kullanılıyor. Kauçuk eriyiğinden ayrıca yapıştırıcı olarak da yararlanılabiliyor. Yumuşaklık, dayanıklılık, yapıştırıcılık, su ve hava geçirmeme özelliği nedeniyle önemli bir ürün olması nedeniyle elektriği iletmediği için yalıtma ve izolasyon gibi alanlarda da sıkça tercih ediliyor.
Günümüzde kauçuk ahşap kadar yaygın olarak kullanılıyor. Büyük oranda mukavemet, uzun ömür, su direnci ve ısı direnci gibi özelliklerinden dolayı bu malzeme lastik üretimi için oldukça idealdir. Ancak kauçuk üretiminin önemli bir kısmı otomotiv sektöründe kullanılıyor. Güvenilir bir ürün olan kauçuk birçok alanda tercih edilmesi bakımından değerli bir maddedir.
Doğal kauçuk kütlece %3 protein ve %97 cis-1,4-poliisopren içerir. Ham kauçuğa lateks denir. Pamuk veya viskonla karıştırılarak, kemer korse, lastik çorap (varis çorabı) yapımında kullanılır. Kauçuk, giysi, hortum ve lastik yapmak için esnek bir maddeye dönüştürülebilir. Kauçuğun emici özellikleri, onu otomobil süspansiyonunda kullanışlı madde yapar. Kauçuk aynı zamanda endüstriyel maddelerin titreşimlerini de azaltır.
Ayrıca kauçuktan su geçirmezlik apresinde de faydalanılır. Kauçuk suya dayanıklı olduğu için, dalgıç giysilerinde, yağmurluklarda ve tıbbi tüplemede kullanılır. Kauçuk iyi bir elektrik yalıtkanıdır ve genellikle elektrik tellerini kaplamada kullanılır. Kauçuk, milyonlarca hava kabarcığından oluşan köpük hâle dönüştürülebilir. Bu köpüğe kalıp verilip, sünger ve yastık gibi çok sayıda hafif ürün elde edilebilir.
EPDM RUBBER
Kullanım Alanları
Radyatör ve Isıtma Hortumları, Beyaz Eşya Körük ve Contaları, Konveyör Kayışları, Silindir Kaplama, Isı, Işık, Oksidasyona, Ozona, Yaşlanmaya ve Hava Şartlarına Karşı Mükemmel Dayanım, İyi Dielektrik
Özellik
Ekstruryon Profil Sektörü ve Hava Şartlarına Maruz Kalan Sızdırmazlık Bantlarında En İyi Tercihtir.
Şişme Dayanımı
Sulu ve Konsantre Asit ve Alkalilerde, Sıcak Suda, Buharda, Asitlerde, Oksitlendiricilerde İyi, Aromatik, Alifatik ve Klorlanmış Hidrokarbonlarda Kötüdür.
Çalışma Sıcaklığı
Sıcaklığı: -50°C, +150°C'dir
Hem plastik hem de kauçuk polimerlerdir. Bir polimer birçok tekrar eden birimlerden oluşan bir makromoleküldür. Her tekrarlayan birim, polimeri oluşturmak için kullanılan monomeri temsil eder. Bazı polimerler sentetikken, diğer polimerler doğal olarak oluşan bileşiklerdir. Plastik sentetik bir polimer iken, kauçuk doğal bir polimer olarak bulunur. Plastik ve kauçuk arasındaki temel fark budur. Her iki bileşik de, farklı maddelerin üretiminde çok faydalıdır
PLASTİK : Karbon, hidrojen, oksijen, azot ve diğer organik ya da inorganik elementlerin oluşturduğu monomer adı verilen; basit yapıdaki moleküllü gruplardaki bağın koparılarak polimer adı verilen uzun ve zincirli bir yapıya dönüştürülmesi ile elde edilen malzemelere verilen isimdir.
Örneğin, gıda ambalaj torbası (PE), mikrodalga fırın yemek kutusu (PP), plastik şal (LDPE), drenaj borusu (PVC), fast food box (PS), maden suyu şişesi (PET) ve benzeri. Çoğu plastik kimyasal olarak stabil olmasına rağmen, ancak sıcaklık direnci nispeten zayıf, yüksek sıcaklık, yakmak kolay, düşük sıcaklık, kırılgan yaşlanma. Plastikyaygın olarak kullanılır, ancak sınıflandırma ya da geri dönüşüm çok zordur. Plastik doğal olarak bozulamaz, bu da günümüzde daha ciddi beyaz kirliliğine yol açar.
KAUÇUK : Kauçuk doğal kauçuk ve sentetik kauçuk ayrılır, doğal kauçuk doğal işleme bir dizi ile kauçuk ağacının SAP yapılır. Kauçuk ve plastik arasındaki en belirgin fark, plastik değilken kauçuk esneklik olmasıdır. Doğal kauçuk iyi aşınma direnci, yüksek elastikiyet, çekme mukavemeti ve uzama da asit ve alkali dayanabilir vardır. Doğal kauçuk ısı ve yağ direnci sınırlamaları olsa da, sentetik kauçuk büyük ölçüde sentetik kauçuk kategorisine ait -20 C ve +120 C.Silika jel arasındaki sıcaklıklara dayanabilir mümkün olan bu geliştirir.